Her blev der talt latin
Da universiteter og andre læreanstalter på et meget højt niveau begyndte at skyde op rundt omkring i europæiske lande, blev selve læreanstalterne bygget centralt i byerne. Det var her de lærde samledes for at studere teologi. Teologien var på det tidspunkt i verdenshistorien det eneste studie, der fandtes. Efterfølgende kom andre fag til, først jura og medicin.
Teologer havde fordelen ved et fælles sprog, der blev brugt af lærde i hele Europa. Det var latin, der blev talt af alle dem, der studerede, og alle dem, der underviste. Det har derfor ikke været ualmindeligt at høre latin i gadebilledet i områderne omkring uddannelsesstederne, og det er derfor, de områder, der ligger rundt om et universitet den dag i dag kendes som et latinerkvarter.
Det første område, der fik dette stempel, ligger i Paris ved Sorbonne-universitetet og de øvrige læreanstalter, der blev opført her. Men navnet hang ved, og derfra spredte det sig verden over og betegner universitetsområder og andre gamle byområder i mange lande og byer.
Latin er ikke længere hovedsproget her
Langsomt men sikkert blev undervisningssproget på selv universitetet dansk. Ja selve bygningen blev endda for lille, og den tidligere Metropolitanskole, der lå ved siden af universitets hovedbygning blev inddraget til undervisning. Det samme gjorde mange andre bygninger i indre by, men i sidste ende blev det hele for småt. Enkelte studieretninger holdt ud længe, men nu om dage er Københavns Universitet spredt ud over mange adresser i hele København, hvor de fleste nok kender Panuminstituttet, H.C. Ørstedsinstituttet og KUA.
Men de nuværende bygninger står endnu, og det er en oplevelse at komme ind og se dem og opleve det historiske vingesus. Fra latin til dansk og nu også meget på engelsk, da universiteter tiltrækker dygtige studerende fra hele verden.
Da det samtidig er hjertet af København, der giver rammen for latinerkvarteret, så er det ikke kun dansk og engelsk, men alverdens tungemål, der høres her. Det er turister og mennesker fra hele verden, der nu bevæger sig rundt i de små gader og ud på den store Vor Frue Plads.
Det er kun spændende, at et område, der startede internationalt med latin som et fælles sprog, på ny er blevet det, fordi verden på en helt ny måde er blevet meget mindre. Det er i hvert fald i latinerkvarterets ånd, at det er sådan, og hvis dem, der går rundt derinde samtidig lærer noget nyt hver dag, så lever ånden bag området bestemt i bedste velgående.