Menu

Vor Frue Kirke

Der har ligget en kirke her siden det 12. århundrede. En kirke, der fra starten af har været viet til Jomfru Maria, der også er kendt som Vor Frue. Desværre har København været raseret af voldsomme brande mange gange gennem byens historie, og der har derfor været mange kirker på denne beliggenhed, hvor de fleste kender den nuværende, men ikke de tidligere.

Absalon som kirkens grundlægger

Det tidligste kendskab til kirken stammer fra et dokument, hvor det fremgår, at Absalon har modtaget tiende til det formål at opføre kirken. Dokumentet er fra 1185, og selve kirken stod færdig omkring år 1200.

Kirken blev – som stilen var den gang – bygget på byens højeste punkt, men den oprindelige kirke brændte ned allerede i 1314. Der blev dog opført en ny kirke på stedet. Kirken blev efterfølgende, da Erik af Pommern gjorde København til rigets hovedstad, udnævnt til kongens hovedkirke, og royale, kirkelige begivenheder fandt derfor efterfølgende sted her.

Der findes et samtidigt stik, der viser, hvordan denne kirkebygning så ud i 1520. En noget anderledes kirke, end den, der står i dag, men en stor, smuk kirke, der var meget tidstypisk.

København blev på ny i 1728 ramt af en alvorlig brand. Igen gik det ud over Vor Frue, der udbrændte i en sådan grad, at bygningen skulle genopføres fra grunden af. Det skulle gå stærkt, og der stod en ny kirke klar allerede i 1738. En imponerende bygningsmæssig bedrift, men igen, det var jo kongens kirke.

I 1807 bombarderede englænderne Danmark. Et af de mest voldsomme bombardementer i moderne tid, der ramte befolkningen meget hårdt. Det gik ikke kun ud over folket i byen, men også bygningerne. Herunder Vor Frue, der ikke en gang havde rundet de 100 år på dette tidspunkt.

Kirken, der står i dag

Dele af kirken kunne dog genanvendes, og arkitekten C.F. Hansen har skabt den Vor Frue, der pryder byen den dag i dag. Og kirkens grumme historie er grunden til, at det i dag er en domkirke i klassicistisk stil.

Det er dog ikke kun den enkle og smukke bygning, der har taget verden med storm, men også de skulpturer, der står inde i kirken. Nemlig Jesus og de Tolv Apostle, der er udført af Thorvaldsen, og som gør kirken til et yndet turistmål for mange.

Figurer, der om noget viser, hvorfor han uden tvivl er Danmarks dygtigste billedhugger, og som er værker, der kun gør kirken endnu mere smuk og en endnu større oplevelse for de fleste. Hvilket er omkring en halv million besøgende om året.

Besøg kirken

Som de fleste andre kirker i Danmark, er det muligt at besøge kirken indenfor de almindelige dagtimer, ligesom det er muligt at deltage i tjenester og andre kirkelige handlinger. Og en moderne kirke har selvfølgelig sin egen hjemmeside.